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Letter to a Federal Employee

dated October 4, 2000


This is in response to your letter dated August 25, 2000,

requesting an opinion on whether you may assist taxpayers in

completing their tax returns and preparing “offers of compromise”

without violating the provisions of 18 U.S.C. § 205. While this

Office cannot give you permission to engage in outside employment,

we can provide you with the following general information about

restrictions on executive branch employees’ outside activities.


Before discussing 18 U.S.C. § 205, we would like to discuss

the general provisions that could apply to your situation. The

Standards of Ethical Conduct for Employees of the Executive Branch

(Standards of Conduct), 5 C.F.R. part 2635, contains various

provisions that affect a Government employee’s ability to engage in

outside activities. As provided in Subpart H of the Standards of

Conduct, an employee shall not engage in an outside activity that

conflicts with his official duties. 5 C.F.R. § 2635.802. An

activity conflicts with an employee’s official duties if it is

prohibited by statute or by an agency supplemental regulation; or,

if, under the standards set forth in sections 2635.402 and

2635.502, it would require the employee’s disqualification from

matters so central or critical to the performance of his official

duties that the employee’s ability to perform the duties of his

position would be materially impaired.


Under 5 C.F.R. § 2635.803, an agency may issue supplemental

standards which require employees of the agency to obtain prior

approval before engaging in outside employment. To discuss your

agency’s requirements, you should contact the Designated Agency

Ethics Official’s office at [your] Department. 


Even if your outside employment is not prohibited under the

Standards of Conduct, 18 U.S.C. § 205 prohibits a Federal employee

from acting as agent or attorney for anyone other than the United

States before any department, agency, court, or certain other

Federal entities concerning any particular matter in which the

United States is a party or has a direct and substantial interest.

This means that you may not represent taxpayers before the Internal

Revenue Service (IRS). However, it does not prohibit you from

assisting them in preparing their income tax returns. Our

understanding is that by simply signing another’s income tax return
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as the preparer, you are not acting as an agent but simply stating

a fact. However, if the taxpayer is subsequently called to an

audit, you may not act as the individual’s representative in that

proceeding.  While you may attend the audit and answer direct

factual questions, you may not argue any theories or positions as

a way of explaining how or why various decisions were made in

preparing the return. The latter would be prohibited by

section 205 because you would then be representing the taxpayer in

the audit. 


While we are not familiar with the specifics involved in

preparing “offers of compromise,” you may provide behind-the-scenes

assistance as well as make routine inquiries about the status of

the “offer” without violating 18 U.S.C. § 205. However, if the

“offer” arises out of a matter which is in controversy between the

taxpayer and the IRS, you must not advocate the taxpayer’s position

in any communications you have with the IRS. 


You enclosed with your inquiry an IRS Form 8821 which, as you

point out, on its face indicates that it is not an authorization

for representation. It appears that a taxpayer would complete the

form to permit you to receive confidential information on his or

her behalf. If this description is accurate, you will not be

directly communicating with the IRS and you will not violate

18 U.S.C. § 205 when the form is filed. However, according to the

form’s instructions, you have the option of receiving the

confidential files or visiting an IRS office to inspect the

information.  If you choose to visit an IRS office, you may not

attempt to influence or advocate on behalf of the taxpayer. You

may review the standard information contained in the taxpayer’s

confidential file or request routine information, but you may not

attempt to correct any erroneous information in the file or discuss

any matter that is an actual or potential controversy.


Finally, if you do engage in outside employment, you must also

consider Subpart G of the Standards of Conduct which relates to the

proper use of Government property and official time. Under

5 C.F.R. § 2635.704, an employee has a duty to protect and conserve

Government property and shall not use such property, or allow its

use, for other than authorized purposes. Similarly, under 5 C.F.R.

§ 2635.705 unless authorized in accordance with law or regulations

to use such time for other purposes, an employee shall use his

official time in an honest effort to perform official duties and

shall not encourage, direct, coerce, or request a subordinate to

use official time to perform activities other than those required

in the performance of official duties or authorized in accordance

with law or regulation. Therefore, you are prohibited from

engaging in your outside employment on Government time or using

Government resources. 
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We hope you find this information of assistance.


Sincerely,


Marilyn L. Glynn

General Counsel
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